Προσεγγίζοντας το φοιτητικό κίνημα

του Φώτη Γαϊτάνη

πηγή: Κοίτα τον Ουρανό

Η αλήθεια είναι κάτι το μαχητικό, πολεμάει όχι απλά και μόνο την ψευτιά, αλλά και ορισμένους ανθρώπους που την διαδίδουν.

Το να προσεγγίσει κανείς την έννοια αλλά και την ουσία του «φοιτητικού κινήματος» ισοδυναμεί με μια κατάδυση στα σκοτάδια του Άδη, με μόνο οπλισμό του το πείσμα και την διάθεση κατανόησης και μόνη ανταμοιβή την απέραντη θλίψη και την αίσθηση γενικευμένης αποσύνθεσης. Παρόλο το ζοφερό κλίμα που περιγράφουμε η ανάδυση από την άβυσσο μας βοήθησε να αποκτήσουμε πολύτιμες εμπειρίες.

Ποιό όμως είναι το συχνά εμφανιζόμενο «φοιτητικό κίνημα», ποιοί είναι οι στόχοι του και οι αρχές που το διέπουν; Τα κοινωνικά κινήματα αποτελούσαν ανέκαθεν τον διαμορφωτή των εξελίξεων και των κοινωνικών μεταβολών, χωρίς όμως να επιτυγχάνουν πάντα τον πρωταρχικό τους στόχο και σκοπό. Οι επιτυχίες τους δεν ήταν ούτε είναι εμφανείς (τις περισσότερες φορές τις αντιλαμβανόμαστε μόνο αφού εμβαθύνουμε στο ζήτημα) και πολλές φορές οι συνθήκες για την πραγμάτωση των αιτημάτων τους δεν ωριμάζουν παρά πολύ αργότερα από την έξαρση των κινημάτων.* Ένα ίσως από τα παλαιότερα και διαχρονικότερα πολιτικοκοινωνικά κινήματα είναι το φοιτητικό κίνημα.

Η προβληματική πάνω στο φοιτητικό κίνημα ξεκινάει από την οργανική του σύνθεση, δηλαδή από τις δυνάμεις που το συναποτελούν. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μετέχουν όλοι οι εν δυνάμει φοιτητές σε αυτό; Προφανώς και η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική μια και η πλειοψηφία των φοιτητών αλώθηκε από την εισαγόμενη αμερικάνικη στάση ζωής αλλά και από την αντίληψη του ατομικού δρόμου, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν και να απέχουν από τα συλλογικά όργανα  αγνοώντας όμως τις ακούσιες συνέπειες των ενεργειών τους ( Αυτό γίνεται εμφανέστερο αν μελετήσουμε την εμφάνιση της συμπεριφοράς πρωτογενώς). Είναι γεγονός πως κάθε εκκολαπτόμενο κίνημα , εξέγερση ή επανάσταση έχει ως στόχο την ευρύτερη δυνατή απήχηση στην βάση την οποία απευθύνεται. Τα κινήματα όμως που στοχεύουν στον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας πρέπει να λειτουργούν πραγματιστικά και να επιλέγουν τα επίπεδα σύγκρουσης αλλά και τις μορφές. Η πολιτική είναι γεγονός ότι προϋποθέτει συγκρούσεις και η λογική εξέλιξη των συγκρούσεων είναι η μη συμπόρευση με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μια και οι στόχοι διαφοροποιούνται ανάμεσα στις δυνάμεις του πολιτικού φάσματος. Για να μην παρανοηθεί όμως το πνεύμα του κειμένου τα κινήματα προφανώς πρέπει να είναι μαζικά και ο τρόπος είναι να επιτευχθεί η σύγκλιση μέσα στην διαφορετικότητα , μιλώντας πάντα για δυνάμεις και πρωτοβουλίες που έχουν κοινή ταυτότητα και πνεύμα στις διεκδικήσεις τους.

Το θεμελιώδες όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το φοιτητικό κίνημα είναι η απουσία βαθύτερου σχεδίου εναλλακτικής αριστερής διάρθρωσης του πανεπιστημιακού χώρου. Το φοιτητικό κίνημα του πρόσφατου παρελθόντος μετά τις επιτυχίες του ενάντια στο σύνολο της μεταρρυθμιστικής αποδιάρθρωσης, νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως , πραγματοποίησε μια σειρά θεωρητικών αλλά και τακτικών σφαλμάτων. Το δομικό σφάλμα του όμως ήταν ότι απομονώθηκε από το σύνολο της κοινωνίας και κύρια ποντάρισε στην οικονομική συγκυρία , τα ατομικά κίνητρα και την ετερογένεια των αξιολογικών συστημάτων.**

Αποτέλεσμα όλων αυτών η κάμψη κάθε ουσιώδους προσπάθειας για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση την παιδείας και της εκπαίδευσης. Οι νεοσυντηρητικές πολιτικές που ασκήθηκαν σε συνδυασμό με τις μονεταριστικές νοοτροπίες έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό κατάρρευση ολόκληρο το οικοδόμημα της δημόσια εκπαίδευσης, αλλά και η ποιότητας της παιδείας που αποτελεί και το μέσο αναπαραγωγής της κοινωνίας, της κουλτούρας και των αξιών μας .

*ηχηρά παραδείγματα αποτελούν το κίνημα των μαύρων στις Η.Π.Α , του ναυτικού στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας αλλά και ο Μάης του 68 .

**είναι γεγονός πως το σφάλμα οφείλεται κατεξοχήν στην παραδοσιακή και επαναστατική αριστερά που επέλεξε να συμπορευθεί με δυνάμεις του κατ’ όνομα αναρχικού χώρου , του οποίου οι αντιλήψεις αλλά και οι πρακτικές είναι σαφώς απομακρυσμένες από την λογική της σύγχρονης αριστεράς η οποία έχει πια την δυνατότητα να συμβουλευτεί τα ιστορικά παραδείγματα που τις προσέφερε η Σοσιαλδημοκρατική και η Σοβιετική εμπειρία και να αποφύγει να επαναλάβει τα σφάλματα της.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Πανεπιστήμιο - Φοιτητικό Κίνημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s