Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σκοπιά των ευρωπαΐων τροτσκιστών

του Christoph Dreier
Η ευρωπαϊκή κρίση και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ
Η κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EΕ) και του κοινού της νομίσματος έχει φέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ενός ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης ενάντια στην ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα που αυτή προασπίζεται. Οι εμπειρίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και τις Ιρλανδίας τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι εργάτες προέβησαν επανειλλημένα σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας, δείχνουν το ψεύδος των ισχυρισμών ότι η μαζική πίεση από τα κάτω μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές της ΕΕ και των κυρίαρχων ελίτ της Ευρώπης.
Οι πολιτικές αυστηρότητας που εξαπέλυσε πρώτιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχουν φέρει την πτώχευση πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού στην Ελλάδα και σε άλλες υψηλά χρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενώ απλώς ενέτειναν την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση. Η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στην ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, έχει δει το χρέος της να αυξάνεται από 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε  περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια σήμερα.
Οι προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του νεοεκλεγμένου γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, περί αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας μέσω της αύξησης του μεγέθους των εξαγορών τραπεζών, δεν προσφέρουν τίποτε στην εργατική τάξη. Τα πλάνα που κυκλοφορούν σε όλο και πιο απελπισμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις περιλαμβάνουν όλα τους απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπές προϋπολογισμού και νέες επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η κρίση έχει εκθέσει την χρεοκωπία των οικονομικών ελίτ που κυβερνούν την Ευρώπη και την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος. Η μοναδική κοινωνική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μια προοδευτική απάντηση στην κρίση του ευρώ είναι η εργατική τάξη. Η βιομηχανική και κοινωνική της ισχύς θα πρέπει να κινητοποιηθεί σε έναν διεθνή αγώνα ενάντια στην ΕΕ και στις συστατικές της αστικές κυβερνήσεις, έναν αγώνα που θα βασίζεται στην πάλη για την θεμελίωση της εργατικής εξουσίας, την ανατροπή του καπιταλισμού, και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.
Οι δυνάμεις της μικροαστικής «αριστεράς» οι οποίες αναζητούν να υποτάξουν τους εργάτες στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο της άρχουσας τάξης αποτελούν κρίσιμο εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός μαζικού ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης. Προς το παρόν, ο κύριος εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών στην Ευρώπη είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα, καθώς και ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιούνη και ο Τσίπρας θα μπορούσε να εκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν μια εναλλακτική στα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα που έχουν επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας που υπαγορεύει η ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι μιλά για απόρριψη των πιστωτικών συμφωνιών της Ελλάδας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και για πάγωμα των μέτρων λιτότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαναστατικό κόμμα. Είναι ένα μικροαστικό κόμμα του οποίου οι πολιτικές είναι εχθρικές προς την ανεξάρτητη πολιτική κινητοποίηση της εργατικής τάξης.
Προσπαθεί να συγκρατήσει την οργή για τις κοινωνικές επιθέσεις καθώς συγκρατεί και τους αγώνες των εργατών κάτω από την κυριαρχία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας,  η οποία συνεργάστηκε στενά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας για την διενέργεια καταστροφικών επιθέσεων στους εργάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν εργαλείο καθυπόταξης της εργατικής τάξης στην ελληνική άρχουσα τάξη, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον καπιταλισμό.
Όταν μιλά στον διεθνή Τύπο, αντίθετα με το τι κάνει όταν μιλά στους έλληνες ψηφοφόρους, ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι από τη στιγμή που θα πάρει την εξουσία, το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ικανοποιήσει τις αγορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να πραγματώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τις εξαγορές σημαντικών τραπεζών και επιχειρήσεων με μέτρα λιτότητας ενάντια στην εργατική τάξη.
Ο Τσίπρας έχει δηλώσει επανελειμμένα ότι πάνω από όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ. Δεν θα συμφωνήσει απλώς με τις δομικές «μεταρρυθμίσεις»—οι οποίες έχουν ήδη περικόψει μισθούς και εξαλείψει δεκάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας—αλλά θα αποπληρώσει επίσης τα χρέη της χώρας, τα οποία η ΕΕ χρησιμοποιεί ως μοχλό τα τελευταία δύο χρόνια για να επιβάλλει τα μέτρα αυστηρότητας.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Ολάντ «πηγή ελπίδας» και υποστήριξε τις προτάσεις του γάλλου προέδρου για τύπωμα χρημάτων από την ΕΚΤ, καθώς και την εισαγωγή των ευρωομολόγων. Έχει επανελειμμένα επαινέσει τις πολιτικές του Ομπάμα, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν πολιτικές σύμφωνες με την γραμμή του Νιού Ντιλ του Φράνκλιν Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Τέτοιου είδους παιδαριώδεις συγκρίσεις λειτουργούν απλώς για την αναπαραγωγή αυταπατών σχετικά με τη δυνατότητα της επίλυσης της ελληνικής κρίσης με τις μικρορυθμίσεις της πολιτικής της ΕΕ. Ο Ομπάμα έχει διενεργήσει ωμές επιθέσεις στα εργασιακά και τους μισθούς στις ΗΠΑ και έχει απορρίψει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πολιτική που θα απάλυνε την ωδύνη που δημιουργεί η μαζική ανεργία και οι περικοπές του προϋπολογισμού. Η τεράστια σήψη του αμερικάνικου καπιταλισμού αντανακλάται από την απουσία οποιασδήποτε ομάδας που να προασπίζεται την κοινωνική μεταρρύθμιση στο αμερικάνικο πολιτικό κατεστημένο.  Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν έχει τα υλικά μέσα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές μιας προηγούμενης εποχής.
Σε μια καπιταλιστική κρίση που επιδεινώνεται διαρκώς, η σκληρή ταξική πάλη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη—και σ’ αυτή, τα μικροαστικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν την εργατική τάξη όχι ως σύμμαχοι αλλά ως σκληροί εχθροί.
Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρυφές συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους ώστε να προετοιμάσει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που η ΕΕ αποβάλλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αν και αρνείται να πει  τι περιέχουν αυτά τα μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε την διοίκηση του ελληνικού στρατού και απήυθηνε κάλεσμα για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων.
Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπεί στην βολεμένη μεσαία τάξη, στο κράτος και στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατείες θα αποδιοργανώσουν και θα παρεμποδίσουν τους εργατικούς αγώνες ενάντια στους αυξανόμενους κινδύνους της οικονομικής κατάρρευσης και της δικτατορίας.
Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική πολιτική πάλη ενάντια σ’ αυτές τις ψευτοαριστερές τάσεις. Οι εργάτες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά χωρίς πολιτική πάλη εναντίον τους–πάλη που να βασίζεται σε ανεξάρτητο σοσιαλιστικό πρόγραμμα.
Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει το καθήκον του χτισίματος ενός νέου επαναστατικού κόμματος στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα ενώνει την εργατική τάξη στην πάλη ενάντια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην κατεύθυνση των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης. Το κόμμα αυτό είναι η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς.
Σημειώσεις του μεταφραστή
1. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διεθνές Τροτσκιστικό όργανο του International Commitee of the Fourth International (ICFC), World Socialist Web Site. Σχετικά με τις αντίστοιχες θέσεις των Τροτσκιστών στην Ελλάδα, μπορείτε να συμβουλευτείτε κατ’ αντιπαράθεση τα άρθρα του ιστολογίου Avant Garde μετά την προσχώρηση των μελών του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά: «Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι«, «Γιατί τρέμουν κυβέρνηση της αριστεράς«.
2. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ΕΕΚ του Σάββα Μιχαήλ, πρώην προέδρου του ICFC, είναι τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς την οποία εκπροσωπεί και το World Socialist Web Site, είναι ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΕΕΚ για «κριτική στήριξη» στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ως γνωστόν, έχει εκφράσει δια στελεχών του την πρόθεση «κριτικής στήριξης» στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλ. Praxis, «Από την εξέγερση του Δεκέμβρη στο αριστερό πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ
3. Η πιο πάνω σφοδρότατη επίθεση του World Socialist Web Site στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη που έχει διατυπωθεί από τον ιστότοπο. Μπορείτε ακόμη να συμβουλευτείτε τα άρθρα: «Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ: Η αντιδραστική πολιτική της αστικής ‘αριστεράς’ στην Ελλάδα«, «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει δεξιές πολιτικές για την ελληνική κρίση«, «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ελληνικό στρατό«, «Ελλάδα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ«, «Ο έλληνας ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να ξεπληρώσει τις τράπεζες στην ευρωπαϊκή του τουρνέ«, και «Αναζητείται η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθούν τα μέτρα λιτότητας
4. Η αρνητικότατη πρόσληψη του ΣΥΡΙΖΑ από το World Socialist Web Site δεν συμβαδίζει με στήριξη στο ΚΚΕ, το οποίο αποκηρύσσεται ως «σταλινικό», όπως είναι αναμενόμενο με δεδομένες τις πολιτικές αρχές του Τροτσκισμού που εκπροσωπεί ο ιστότοπος. Βλ. την σχετική κριτική στο ΚΚΕ στο «Τα ψευτοαριστερά κόμματα στην Ελλάδα δεν προσφέρουν εναλλακτική«. Ο γράφων κρίνει παρ’ όλα αυτά πολύ ενδιαφέρουσα την διαφορά στην κριτική των Τροτσκιστών στο εξωτερικό από την αντίστοιχη στάση των Τροτσκιστών στην Ελλάδα, που είτε έχουν προσχωρήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον στηρίζουν ανοιχτά ή περισσότερο έμμεσα.
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αριστερή Κυβέρνηση;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s