ΠΕΡΙ

Ένας χώρος της Αριστεράς για την Αριστερά. Το παρόν ιστολόγιο ανοίγεται σε όλες τις απόψεις για όλα τα θέματα με κατεύθυνση τον προβληματισμό. Φιλοξενεί κριτικές, θεωρητικές, επιστημονικές και πολιτικές αναλύσεις.

Δεχόμαστε πως η αριστερά είναι πρωτίστως τρόπος ζωής και σκέψης που τοποθετεί στο κέντρο της οντολογίας του την κοινωνία και πρέπει να οδηγεί στην απελευθέρωση του ανθρώπου. Ωστόσο πρέπει και να δεχτούμε πως η πρακτική της τόσο ανάμεσα στις δυνάμεις της όσο και προς την κοινωνία, έχει ελλείψεις. Μια σημαντική είναι η έλλειψη κοινών χώρων συνάντησης, επικοινωνίας, ανταλλαγής και κριτικής -προσβάσιμων στις διάφορες αριστερές «γραμμές» αλλά και στον απλό κόσμο. Το παρών κομμάτι του κυβερνοχώρου, συμβάλλει στις ανάλογες προσπάθειες που ενεργοποιούν τον διάλογο στους κόλπους της αριστεράς.

Η αριστερά δεν είναι ενιαία και ομογενοποιημένη σαφώς, έχει κρίσιμες διαφορές στο εσωτερικό της. Εντούτοις, σε μια λογική ανοίγματος προς την κοινωνία, αποφυγής της ομφαλοσκόπησης και διάθεσης αυτοκριτικής, πρέπει να κοινωνίσουμε τα διλήμματα, τις συγκρούσεις της και να συνδράμουμε στον αναστοχασμό, στις προβληματικές της για το σήμερα και την κοινωνία στην οποία ζει και αναπτύσσεται. Ώστε να μπορεί να εκφράζει και να οδηγεί, να παιδαγωγεί και να μαθαίνει. Να πρωτοστατεί στην ανάδειξη εκείνων των χαρακτηριστικών που κινούν την συλλογική δράση και ευνοούν την συγκρότηση ηγεμονικής κοινής προοδευτικής ταυτότητας.

Νόημα δεν έχει μονάχα να διαφωνούμε και να συγκρουόμαστε σε συγκεντρώσεις, συνέδρια και διαδίκτυο, ο καθένας παραμένοντας μόνος του περιορισμένος στον χώρο του. Πρέπει και να βρεθούμε – να αλληλοεμπλακούμε, έχοντας ως κοινό άξονα την συνάντηση με τον κόσμο και την χειραφέτησή του. Να φτιάξουμε λοιπόν τόπους στοχασμού και βίωσης που ερευνούν την εποχή που ζούμε και ανοίγουν καινοτόμα μονοπάτια σκέψης, που μπλέκονται με τους κοινούς ανθρώπους και επενδύουν στο πάθος της συνάντησης με τον «άλλο», που εμπνέονται από δημοκρατικά καθημερινά εγχειρήματα και εμπεδώνουν τα μαθήματα που προκύπτουν απ’ αυτά, που αντλούν εμπειρίες από την διεθνή αριστερά και συνδέονται με την ιστορία της χώρας μας. Είναι βεβαίως σημαντικό να επηρεαζόμαστε και από πολιτικούς χώρους πέρα από την αριστερά, να δεχόμαστε ερεθίσματα από ιδέες που μπορεί να μην έχουν αφετηρία το αριστερό αξιακό σύστημα αλλά συντελούν στην ενδυνάμωση του λόγου και στην χειραφέτηση.

Αλλά να μη λησμονούμε ότι οι σχέσεις και η γνώση χτίζονται πρωταρχικά πέρα από τις οθόνες και τα στέκια, έξω στη ζωή – μέσα στον κόσμο.

Η δοκιμασία αυτή με τη φιλοδοξία να γίνει συλλογική, παραμένει και υποκειμενική στο βαθμό που ο διαχειριστής επιλέγει τα άρθρα που κρίνονται ως άξια συζήτησης. Γι’ αυτό και καλώ όλους εσάς να στηρίξετε την προσπάθεια, συμμετέχοντας  στην πλατφόρμα αυτή και στέλνοντας κείμενα που σας προκαλούν το ενδιαφέρον (kritikiaristera@hotmail.gr).

Το αίτημα λοιπόν είναι «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης» ώστε «να ορθώσουμε ένα πύργο υπερήφανο μπροστά τους«. Για την γνώση και την συνάντηση!

διαχειριστής ιστολογίου

Αλέξανδρος Τσακιρίδης

πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s